GDPR
Birçok Ülkede Mobil İnternet, Wi-Fi Bağlantıdan Daha Hızlı

Birçok Ülkede Mobil İnternet, Wi-Fi Bağlantıdan Daha Hızlı

Internet / 29 December 2018 / 2 dk. / Sesli Haber

Araştırmalara göre, mobil ağlardaki indirme hızları artık birçok ülkede wi-fi'den daha hızlı.

Kablosuz kapsama haritalandırma şirketi OpenSignal'e göre, 80 ülkede yapılan hız testleri, wi-fi'nin 33 ülkede mobilden geride kaldığını gösterdi.

Ayrıca, 5G ağları geldiğinde mobil verilerin daha da hızlanması gerektiğini belirtti.

Wi-fi, İngiltere ve İrlanda da dahil olmak üzere anket yapılan çoğu ülkede çevrimiçi olmanın en hızlı yolu olmaya devam ediyor.

Ancak OpenSignal, herkesin zaten başkaları tarafından kullanılan bir yerde bir wi-fi ağı kullanması nedeniyle, söz konusu hava dalgalarının "tıkanması" nedeniyle performansın aniden düşebileceğini belirtti.

Buna karşılık, mobil ağlar kullandıkları spektrumu "lisanslamak" durumundadır, dolayısıyla teoride mobil şirketlerin daha tutarlı bir deneyim sunabileceklerini söylüyor.

Rapor analisti Ian Fogg, "Mobil ağların wi-fi'ye göre daha düşük hızlarda olduğu algısı yanlış anlaşıldığı şekilde devam ediyor" dedi.

Avustralyalılar, wi-fi'ye kıyasla en büyük avantajın keyfini çıkarırken, mobil indirme hızları ortalama 13Mbps daha hızlıdır. Benzer pozisyondaki diğer ülkeler arasında Katar, Fransa, Meksika, Türkiye ve Güney Afrika yer alıyor.

Wi-fi'nin ortalama olarak mobil veri hızının iki katından fazla olduğu yerler arasında Hong Kong, ABD, Tayland, İsrail ve Rusya yer alıyor.

Birleşik Krallık'ta, wi-fi mobilden yaklaşık %60 daha hızlıdır. Çünkü raporda, olgunlaşmış sabit veri ağının, verinin hotspotlara ve kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaşımının sağlandığı belirtilmiştir.

Ağ hızlarındaki bu farklılıklar, yalnızca 4G ağları göz önüne alındığında daha belirgin olarak incelenmiştir.


5G'ye Geri Sayım

Fogg, 4G'nin mevcut olduğu 50 ülkenin %63'ünde mobil ağların daha hızlı olduğunu söyledi.

Ve aradaki fark beşinci nesil (5G) ağlar kullanılmaya başladıktan sonra daha da genişleyecektir. Çünkü wi-fi hızlarındaki gelişmelerin çoğu, sabit genişbant ağlarını altyapı olarak yükseltmek yolu ile olmakta ve bu da çok daha fazla zaman gerektirmektedir.

Bununla birlikte, başka bir veri hız ölçüm şirketi, faydaların herkes tarafından paylaşılmasının biraz daha fazla zaman alacağı konusunda da uyarıda bulunmuştur.

RootMetrics ürün müdürü Kevin Hasley'in BBC'ye verdiği demeçte, "5G için dağıtılan altyapı uzak bölgelere ya yayılamayacak, ya da uzun bir süreç alacaktır" şeklinde görüş belirtmiştir. Ayrıca "Wi-fi, kalabalık bir kesim için hızlı internet bağlantısı sağlanması adına önemli bir araç olmaya devam edecektir." şeklinde ekledi.

Yine de OpenSignal, telefon üreticilerinin "tüketicilerin akıllı telefonlarını yanlışlıkla mobil ağdan daha kötü bir deneyime sahip bir wi-fi ağına zorlamadıklarından emin olmaları" gerektiğini vurgulamıştır.

Teknoloji haber sitesi The Register, Huawei’nin en hızlı ağı bulmak için testler yapan telefonlar ürettiğini belirtmiştir.

Raporda ayrıca, Samsung'un hem kablosuz hem de mobil ağlara aynı anda bağlanan telefonlar üretmek ve veri gönderme ve gezinme hızlarını artırma çabaları olduğunu da belirtti.

Gönderilere Abone Olun

Farklı sektörlerle ilgili teknolojik gelişmeleri, makaleleri ve güncel haberleri bültenimize abone olarak ilk siz öğrenin!

Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait