GDPR
Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil Uygulama Geliştirme

Mobile Technologies / 7 September 2016 / 2 dk. / Sesli Makale

Last Update: 18 August 2018

Akıllı telefonlar ve tabletler gibi cihazlara özel olarak hazırlanmış yazılımlara mobil uygulama denir.

Mobil uygulama ve mobil site birbirinden çok farklı yazılımlardır. Mobil uygulama ile mobil site birbirine karıştırılmamalıdır. Mobil siteyi merak edenler için Responsive Tasarım ve Uygulamaları başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mobil uygulama da kendi içinde ikiye ayrılmaktadır:

  • iOS İşletim Sistemi (iPhone, iPad vb.)
  • Android İşletim Sistemi (Samsung, HTC, LG vb.)

İki işletim sistemi de birbirinden ayrı çalışma prensibine sahiptir. Bir mobil uygulama yaptırmak istiyorsanız önünüzde iki seçenek vardır. Ya bir işletim sistemi seçimi yaparak Android ya da iOS gibi sadece belirli bir kitleye hitap edeceksiniz, ya da iki sistemi de destekleyecek şekilde yazdırarak tüm cihazlarda çalışmasını sağlayacaksınız.

Türkiye’deki internet kullanıcılarının %50 yi geçkin kısmı internete mobilden giriş yapmaktadır. Örneğin bir e-ticaret sitesi yaptırırken bunları da göz önüne almak gerekmektedir. Tüm kitleye hitap etmek istiyorsanız, yaptıracağınız yazılımlar:

  • Web Yazılımı
  • iOS mobil uygulama yazılımı
  • Android Mobil uygulama yazılımı

türlerinde olması gerekmektedir.

Mobil site mi, mobil uygulama mı?

Bu açıdan baktığımızda erişim olarak düşünürsek, mobil siteye internete bağlı her cihaz girebilir. Fakat mobil uygulama için uygulamanın bulunduğu mağazadan indirdikten sonra ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu tarz mobil uygulamalar, arama motorlarındaki trafikten yararlanamamaktadır.

Güncelleme olarak ta normal bir web sitesi firma tarafından güncellenince tüm güncellemeler anlık kullanıcıya yansımaktadır. Ama bir mobil uygulama olarak düşünüldüğünde ise yapılan güncellemeler, kullanıcılar, uygulamanızın yeni sürümü için güncelleme yapmadığı sürece sistem üzerinden yaptığınız güncellemeleri, yani yapılan yenilikleri göremezler.

Maliyet

Bu noktada maliyeti daha uyguna getirmek isteyenlerin bireyse ve kurumsal işletmelerin tercihi Responsive (duyarlı) tasarımlar olacaktır. Ama şunu unutmamak gerekir ki hiçbir responsive tasarım bir mobil uygulama kadar sağlıklı şekilde tepki vermez. Mobil uygulamanın kodlama sistemiyle normal web yazılımın kodlama sistemi birbirinden çok farklıdır. Aslında Mobil uygulamanın özellikleri ve yapısı, ihtiyaca göre değişmektedir. Örneğin bir şirketin kurumsal web sitesine ya da basit bir makale sayfası için bir mobil uygulamaya ihtiyacı yoktur. Fakat bir e-ticaret sisteminin ya da özgün web tabanlı projenin mobil uygulaması olması, kullanıcılar açısından kullanım kolaylığı açısından önem taşımaktadır.

Daha detaylı bilgi almak için hemen bizimle İletişim'e geçerek proje danışmanlarımızdan yardım ve destek alabilirsiniz!

Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait