GDPR
Quantum 'Pusula', GPS Kullanımına İhtiyaç Duymadan Navigasyon Özelliği Sunuyor

Quantum 'Pusula', GPS Kullanımına İhtiyaç Duymadan Navigasyon Özelliği Sunuyor

Consumer & Gadgets / 2 January 2019 / 1 dk. / Sesli Haber

Quantum Pusula, uyduların çalışmadığı veya devre dışı kaldığı durumlarda insanların ve cihazların navigasyon ihtiyaçlarına çözüm sunabilecek bir teknoloji.

GPS, modern navigasyon ve yön bulma ihtiyaçları için hayati öneme sahiptir, ancak son derece de hassas ve kırılgan bir teknolojidir. İlk etapta kapsamı bile boşverin, eğer bir uydu bozulursa veya bir parazit saldırısı olursa, uydular çabucak işe yaramaz hale gelmektedir. Bu konuda Bilim adamlarının çok daha güçlü ve sağlam bir çözümü olabilir. Bilim adamları, GPS veya diğer uydu teknolojisine ihtiyacı olmadan navigasyon sağlayabilecek "ticari olarak uygulanabilir" bir kuantum ivmeölçer geliştirdiler. Cihaz, atomları aşırı derecede düşük sıcaklıklara soğutmak için lazerleri kullanmakta ve daha sonra bu atomların hızlanmalarına tepki olarak kuantum dalga özelliklerini ölçmektedir.

Sonuç olarak, geleneksel ivmeölçerlere göre çok daha güvenilir olan son derece hassas bir cihaz oluşturulmuş. Mevcut donanım, hızı ölçerek konumun bir dereceye kadar belirlenmesine yardımcı olabilirken, uydulardan yardım almadan çalışması itibariyle de diğer sistemlerden farklılaşmaktadır.

Kapak fotoğrafından boyutuna bakarak görebileceğiniz bu kuantum 'pusula', henüz telefonunuzdaki ivmeölçer yerine geçmeye hazır bir cihaz değil. Sadece büyüklük ve güç gereksinimlerinin önemli faktörler olmadığı gemiler, trenler ve diğer büyük araçlar için kullanılmaya hazır durumda bulunuyor. GPS tamamen kullanılamaz olsa bile ulaşım ağlarını sürdürmeye devam edebilecek kapasiteye sahip. Araştırmacılar ayrıca bu cihazın, yerçekimi dalgalarını gözlemlemek gibi bilimsel araştırmalara da yardımcı olmasını beklemektedir.

Gönderilere Abone Olun

Farklı sektörlerle ilgili teknolojik gelişmeleri, makaleleri ve güncel haberleri bültenimize abone olarak ilk siz öğrenin!

Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait