GDPR
Websitenin Hızı ve 1 Saniyenin Önemi

Websitenin Hızı ve 1 Saniyenin Önemi

Web Technologies / 5 September 2017 / 2 dk. / Sesli Makale

Last Update: 29 August 2018

Der Medya A.Ş. olarak blog bölümümüzde paylaştığımız makalelerimizde, websitenizin kullanıcılarınız açısından nasıl olması gerektiğine sürekli olarak değiniyoruz. Bir websitenin başarılı olabilmesi, yapılma amacına uygunluğu ve kitleleri kendisine çekebilmesi için çeşitli anahtar faktörler bulunmakta. Bunların başında da şüphesiz Hızlı olması geliyor. Daha önce paylaşmış olduğumuz Google AMP Nedir? makalemizde mobil uygulamalar için hızlı olmanın ne kadar önemli olduğuna değinmiştik. Bu makalemizde de hem websiteleri, hem mobil siteler, hem de mobil uygulamalar için hızlı olmanın önemini daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Hızlı, ama ne kadar hızlı?

Google, dünya çapında milyarlarca insana sürekli olarak çok farklı alanlarda ve boyutlarda hizmet vermektedir. Bu denli büyük bir firmayı ve hizmeti yönetmek, beraberinde de o denli büyük çalışmayı gerektirmektedir. Google'ın anasayfasının açılması için nanosaniyeler (bir saniyenin milyarda biri) bile çok önemlidir. Günlük ortalama 650 milyon tekil ziyaretçi alan Google açısından düşünüldüğünde Hız, kesinlikle daha başka bir anlam taşımaktadır.

Bir web sayfasının 1 saniye daha geç açılması: (*1)

  • %11 daha az sayfa görüntülenmesi
  • %16 müşteri memnuniyetinde azalma
  • %7 daha az satışa çevirme

Bu etki e-ticaret sitelerinde daha da belirgin bir şekilde görünmektedir. Şuan aktif olan e-ticaret platformları arasında en büyüklerden biri olan Amazon.com için yapılan bir araştırmada, Amazon'daki websayfalarının her 100 milisaniyelik geç açılmasının şirkete %1 daha az satış olarak yansıdığı belirtilmektedir. (*2)

Akamai tarafından yapılan araştırmada da (*3):

  • Bir websitesi ziyaretçilerinin %47'si sayfanın 2 saniyeden daha kısa sürede yüklenmesini beklemektedir.
  • Bir websitesi ziyaretçilerinin %40'ı, eğer sayfa 3 saniyeden geç yüklenirse sayfayı kapatmaktadır.
  • Bir e-ticaret sitesinin ziyaretçilerinin %52'si siteye olan bağlılıklarının hızlı yüklenmesi ile orantılı olduğunu belirtmişlerdir.

Bir websitenin hızlılığı her zaman için ziyaretçiler açısından önemlidir. Günümüzde, internet üzerinde bilgiye erişim nispeten çok kolay olduğu için bulunan kaynaklara ayrılan zamanın da kıymeti artmaktadır. Dolayısıyla sitenizi gelen ziyaretçiler bilgilere belirli süre içerisinde erişmek, yine belirli süre içerisinde okumak / görmek / duymak ve belirli süre içerisinde de açık bir şekilde anlamayı beklemektedir. Sitenizi sadece kaliteli içeriklerle doldurmak yetmeyecek, aynı zamanda hızlı açılır şekilde yapmak da gerekecektir. Sitenin içeriği ziyaretçilerinizin tam anlamıyla ilgi alanında olmasa bile hızlı bir şekilde açılıyor olması ziyaretçinizin hızlı karar verebilmesi açısından önemlidir. Çok kaliteli içerik üretiyor olsanız da ziyaretçilerinizin sitenizi daha görmeden kapatıyor olması çok büyük bir kayıp olacaktır.

Der Medya A.Ş. olarak tasarlamış olduğumuz websitelerinde hızlılık kriterlerine özen gösteriyoruz. Sürekli güncel teknolojileri takip ediyor ve ziyaretçilerinizin sitenizde aradıklarını en hızlı şekilde bulmasını kolaylaştırıyoruz.

Daha detaylı bilgi almak için hemen bizimle İletişim'e geçerek proje danışmanlarımızdan yardım ve destek alabilirsiniz!


  1. Aberdeen Group
  2. http://blog.gigaspaces.com/amazon-found-every-100ms-of-latency-cost-them-1-in-sales/
  3. http://www.akamai.com/html/about/press/releases/2009/press_091409.html
Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait