GDPR
Marka Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Marka Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Corporate Identity / 25 August 2017 / 3 dk. / Sesli Makale

Last Update: 6 December 2018

Eğer, "Sektörüme uygun bir marka nasıl oluşturabilirim?" sorusunun cevabını arıyorsanız, Sektörünüze Uygun Marka Oluşturma İpuçları makalemizi okumanızı tavsiye ederim.

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetini diğer işletmelerden ayrıt edilmesini sağlayan, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar gibi görülebilen ve benzer biçimlerde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen, çoğaltılabilen her türlü işaretlere denir. Marka, ürünün veya hizmetin tanınma aşamasında, pazarlama sürecinde kritik bir rol oynayacağından oldukça önemlidir.

Marka oluştururken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Markanız ürün veya hizmetinizi temsil edeceğinden, tüketicinin zihninde olumlu bir izlenim bırakacak özellikte olmalıdır.
  • Ayırt edici olmalıdır.
  • Kolay olmalıdır ve tüketici tarafından kolay telaffuz edilebilecek, kulağa hoş gelecek, unutulmayacak bir şekilde belirlenmelidir.
  • Tüketicinin zihnine işlenmesi kolay, birkaç kelimeyle ürün veya hizmetinizi tanımlayacak bir slogana sahip olmalıdır.
  • Uluslararası bir marka olacaksa, ihracat yapılacaksa, çalışılan ülkelerin dilinde kötü bir anlam taşımamalıdır. Başka dillerde de markanın bir anlamı olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Karar verildikten sonra Türk patent enstitüsünden marka araştırması yapılarak, daha önce tescili yapılıp yapılmadığı öğrenilmelidir.
  • Marka’ya ait mutlaka bir web sitesi olması gerektiği için, alan adı (domain) araştırması yapılmalıdır.
  • Ürün ve hizmetinize uygun alan adı (domain) seçiminde; uygun gördüğünüz alan adlarının Türk Patent Enstitüsünden marka araştırması yapılmalıdır. İstisnai bir durum olsa da daha önce marka başvurusu yapılmış bir alan adını almanız, ileride marka başvurusu yaptığınızda reddedileceği gibi alan adını da kullanmanıza engel oluşturur. Bu yüzden marka ve alan adı araştırmasını bir arada yürütmek faydanıza olacaktır.

Bu zorlu süreçte web sitenize alan adı araştırması yapmak, marka araştırması yapmak ve profesyonel sonuçlar almak için işi uzmanlarına bırakmak sizin ve işiniz için zaman kaybını, maddi- manevi zararı engelleyecektir. Bilindiği üzere markalaşma bir süreçtir ve bu süreci ancak iyi analiz edebilirseniz sonuç istediğiniz gibi olur. Der medya Bilgi Teknoloji A.Ş. yazılım ve tasarım danışmanlarımız; alan adı (domain) araştırması, marka araştırması, profesyonel web yazılım, profesyonel web tasarım, kurumsal kimlik, kurumsal web tasarım sitesi, sektörel web yazılım sitesi, E- ticaret sitesi, mobil uyumlu web sitesi, mobil uygulama vb. konular da çözüm ortağınız, yardımcınız olabilir. Konuyla ilgili destek almak için danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

Markalaşmak, ürün ve hizmet tutundurma aşamasında talep yaratma avantajı sağlar. Yasal korunma hakkı verir. Markalaşma sürecinin hukuki boyutu dışında; kısa ve uzun vadeli planlarınız, müşteri Pazar araştırması, rakip analizi, reklam süreci, gerek sosyal çevrede gerek sosyal medyada vizyon ve misyonunuzu doğru bir şekilde iletebilmek markalaşma sürecinde dikkat etmeniz gereken önemli etkenlerdendir. Seçilen markanın tüketicilerin gözünde olumlu bir imaja sahip olması, markaya karşı olan bağımlılığı arttırır. Marka bağımlılığı ise tekrarlanan, vazgeçilemeyen ürün alımı, hizmet talebidir. Bir web sitesine sahip olmanız, müşterilerinizin size, ürünlerinize istediği anda ulaşabilmesi sağlar, bu durum ise marka ile tüketici arasında duygusal bir bağ oluşturur. Tüketicilerde marka bağımlığı oluşturmak, her firmanın ulaşmak istediği noktadır. Hedeflediğiniz noktaya uzaman desteğiyle, başarıyla ulaşmanız dileğiyle...

Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait