GDPR
Sektörünüze Uygun Marka Oluşturma İpuçları

Sektörünüze Uygun Marka Oluşturma İpuçları

Corporate Identity / 29 November 2018 / 5 dk. / Sesli Makale

Çoğu girişimci, marka oluşturma ve akıllarda kalıcılığı en fazla olan kuruluş ismini bulmak için çok çaba sarfetmektedir. Bu süreç, genel bazı düşünceler üzerinden başlayıp detaylı araştırmalara, marka danışmanları ile görüşmeye hatta profesyonel marka tescil ve takip kuruluşları ile çalışmaya kadar gitmektedir. Hatta öyle ki, güzel bir marka ismi bulduğunu düşünüp te kısa sürede işletme kurma aşamasına gelen çok fazla girişimci bulunmakta.

Marka oluşturma, büyük ya da küçük, perakende ya da B2B olan herhangi bir işletmenin en önemli sınavlarından biridir. Etkili bir marka oluşturma stratejisi, rekabetçiliğin aşırı şekilde arttığı pazarlarda işletmeye büyük bir avantaj sağlar. Ama "markalaşma" veya "marka oluşturma" tam olarak ne anlama geliyor? Küçük veya orta ölçekli işletmeler için ne anlam ifade etmektedir?

En sade haliyle, markanız müşterilerinize vereceğiniz sözdür. Müşterilerinizin, ürün ve hizmetlerinizden neler beklediğini açıklar ve sunduğunuz hizmet veya ürün tekliflerini rakiplerinizden farklı kılar. Markanız kim olduğunuz, kim olmak istediğiniz ve müşterilerinizin kim olduğunuzu düşündükleri algısından türemektedir.

Bulunduğunuz sektörde sizi "yenilikçi, yenilen getiren" olarak mı tanıyorlar? Yoksa "yılların deneyimi olan" olarak mı? Ürünleriniz veya hizmetleriniz yüksek maliyetli, yüksek kaliteli mi yoksa düşük maliyetli, yüksek değerli olarak mı görülüyor? Aynı anda her ikisi de olamazsınız ve tüm insanlar için her şeyi sunamazsınız. Kim olduğunuz gerçeği, hedef müşteri kitlenizin sizin "kim olmanızı istediği" görüşü ile bir dereceye kadar örtüşmektedir.

Markanızın temeli logonuzdur. Web siteniz, imajınız ve tüm promosyon ürünleriniz ve hizmetleriniz hepsi logonuzu içermeli ve markanızı bu yolla iletmelidir.

Marka Oluşturma Stratejisi ve Marka Değeri

Marka stratejiniz, markanızı ve taşıdığı mesajlarınızı nasıl, ne zaman, nerede ve kime iletmeyi planladığınızdır. Reklam verdiğiniz yer veya kanal, marka stratejinizin bir parçasıdır. Ürün veya hizmet dağıtım ve tanıtım kanallarınız da marka stratejinizin bir parçasıdır. Aynı zamanda görsel ve sözel olarak iletişim kurduğunuz şeyler de marka stratejinizin önemli parçalarındandır.

Tutarlı ve stratejik bir markalama çalışma, güçlü ve değerli bir marka oluşmasını sağlar. Bu, markanızı taşıyan ürün veya hizmetler için de daha fazla ücret almanıza olanak tanır ve markasız ürünlere göre sizin markanıza daha fazla katma değer olarak yansır. Bunun en açık örneği Kola (Coke) ve bildiğimiz sodadır. Coca-Cola'nın güçlü bir marka değeri oluşturması sayesinde ürünleri için daha fazla ücret talep edebilmekte ve müşterileri de bu yüksek fiyatı ödemek durumundadır.

Marka'ya özgü olan katma değer, sıklıkla müşterileri tarafından algılanan kalite veya duygusal bağlanma biçiminde görülür. Örneğin Nike, ürünlerini yıldız sporcularla eşleştirip özdeşleştirerek, müşterilerinin duygusal bağlarının sporcudan ürüne aktarmasını sağlamaya çalışmaktadır. Bu durumda Nike açısından, ayakkabının satılmasını sağlayan sadece "ayakkabının kendi özelliği" değildir.

Markanızı Oluşturma

Markanızı oluşturmak, ticari olarak "kendini keşif yolculuğuna" benzer. Bu işlem zor, zaman alıcı ve yorucu olabilir. En azından aşağıdaki soruları net cevaplamanızı gerektirir:

  • Şirketinizin amacı (misyonu) nedir?
  • Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin faydaları ve özellikleri nelerdir?
  • Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz şirketiniz hakkında ne düşünüyor?
  • Müşterilerinizin, şirketinizle hangi özellikleri ilişkilendirmelerini istiyorsunuz?

Araştırmanızı sağlam yapın. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını, alışkanlıklarını ve isteklerini öğrenin. Ve sadece, onların ne düşündüklerini düşündüğünüze güvenmeyin. Kısaca: "Ne düşündüklerini bilin".

Marka oluşturmak ve bir marka stratejisi geliştirmek karmaşık olabilir. Her ne kadar A.B.D. kaynaklı olsa da, çeşitli kar amacı gütmeyen küçük işletme danışmanlıkları bulunmakta. Ayrıca yine Amerika'da Küçük İşletme Geliştirme Merkezi bulunmakta ve marka oluşturma veya bir marka stratejisi geliştirme düşüncesinde olan girişimcilere yönelik destek sunmaktadır. Umuyoruz ki, markalaşmanın ve marka stratejisi geliştirmenin değeri arttıkça ülkemizde de bu tarzda girişimler oluşacak ve yaygınlaşacaktır.

Markanızı oluşturduktan sonra, şimdi onu insanlarla nasıl tanıştıracaksınız? İşte birkaç basit, test edilmiş ipucu:

  • Harika bir logo tasarlayın. Bunu her yere yerleştirin.
  • Markanızın "mesajlarını" belirleyin. Markanız hakkında insanlara iletmek istediğiniz en önemli mesajlar nelerdir? Her çalışanınız markanızın "özelliklerinden" ve "mesajlarından" haberdar olmalıdır.
  • Markanızı işinizle bütünleştirin. Markalama, işletmenize her açıdan temas eder. Bu, telefonlarınıza nasıl cevap verdiğinize, satış temsilcileriniz veya sizin giyiminize, e-posta imzanıza ve diğer her şeye kadar uzanır.
  • Şirketiniz için markanızı yansıtan bir "hitap şekli" oluşturun. Bu hitap, tüm yazılı mesajlara uygulanmalı ve tüm materyallerin "görsel görünümlerine", çevrimiçi ve çevrimdışı olarak da dahil edilmelidir. Markanız çok mu samimi? Konuşkan ve girişken bir hitap tarzı geliştirin. Markanız çok lüks veya elit mi? Daha resmi bir hitap geliştirin. Bu işin özünü anlamanız için bu kadarı yeterlidir.
  • Bir slogan belirleyin. Markanızın özünü yakalayan unutulmaz, anlamlı ve özlü bir açıklama yazın.
  • Pazarlama materyalleriniz için tasarım materyalleri ve marka standartları oluşturun. Aynı renk şemasını, logo yerleşimini, aşinalık ve bilinirlik unsurlarını kullanın. Çok fazla bu konu üzerinde düşünmek zorunda değilsiniz, sadece tutarlı olmanız yeterli.
  • Markanıza karşı dürüst olun. Markanızla verdiğiniz sözlerinizi ve vaatlerinizi yerine getirmezseniz müşterileriniz size geri dönmeyecekler veya başka tanıdıklarına sizden bahsetmeyeceklerdir.
  • Tutarlı olun. Bu ipucunu sonuncu olarak yerleştirdik. Çünkü size verebileceğimiz en önemli ipucu olup diğer tüm ipuçlarını da içermektedir. Bunu yapamazsanız, marka oluşturma girişimleriniz bir noktada başarısızlıkla sonuçlanacaktır.


Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait