GDPR
Sağlık Sektöründe Nesnelerin İnterneti Kullanımı ve Avantajları

Sağlık Sektöründe Nesnelerin İnterneti Kullanımı ve Avantajları

ML and AI / 27 November 2018 / 5 dk. / Sesli Makale

Nesnelerin İnterneti (IoT) kullanımındaki hızlı yükseliş, 21. yüzyılda bazı heyecan verici gelişmelere sahne oluyor. Bu cihazlar özellikle üretim, depolama ve geleceğin akıllı fabrikalarıyla ilişkilendirilse de, kullanım alanları bu kadarla sınırlı değildir.

IoT, aşağıda sıralayacağımız maddeler de dahil olmak üzere sağlık hizmetleri ve medikal sektörlerinde bazı önemli gelişmelere imkan sağlamıştır:


1. Acil Servis Bekleme Sürelerini Azaltma

Acil serviste bekleyenler için özellikle birkaç şey çok dikkate değerdir. Ortaya çıkan maddi harcamalar dışında, acil servisteki tıbbi işlemlerin tamamlanması bazen saatler sürebilmektedir.

IoT kullanımı ve yaratıcılık faktörü, en azından bir hastane için bu soruna çözüm olmuştur: Mt. New York'taki Sinai Tıp Merkezi. Bu merkezde, yatılı bakıma ihtiyacı olan acil servis hastalarının %50'sinin bekleme süreleri etkili bir şekilde azalmıştır.

GE Healthcare'in AutoBed olarak bilinen, IoT-tabanlı yazılımlarıyla sunulan bu hizmet sayesinde, 1.200 ünite arasında doluluk oranını ve 15 ayrı metrik faktörü bireysel hastaların ihtiyaçlarını değerlendirmek için izlemektedir. Bu sistem, göreceli de olsa eski bir örnektir. Daha yeni uygulamalar da farklı hastanelerde uygulanmaktadır.

Fakat, IoT'un yenilikçi ve heyecan verici kullanımlarını vurgulayan oldukça etkili bir sistemdir.

2. Uzaktan Sağlık ve İzleme Hizmeti

IoT kullanımı ile bazı durumlarda, hastalar acil servisi veya hastaneyi bile ziyaret etmek zorunda değildir. Nesnelerin İnterneti destekli sağlık hizmetlerinin en açık ve popüler uygulamalarından biri, uzaktan sağlık izlemedir (Telehealth).

Bu hizmet, maliyetleri en aza indirgemek ve hastane ziyaretlerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda hastaları, hastaneye yapılacak seyahatin verdiği rahatsızlıktan da kurtararak hastanın yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Bir hastanın yürümesi ve seyahat etmesi zorluk oluşturuyorsa veya toplu taşıma araçlarına bağlıysa, bu kadar basit bir kolaylık bile hastalar açısından çok büyük fark yaratabilir.


3. Kritik Tıbbi Donanımlar İçin Erişilebilirlik Sağlamak

Modern hastaneler, işlerlik görebilmek ve hizmet sunabilmek için yeni nesil tıbbi yazılım ve donanımlara ihtiyaç duyarlar. Hatta bunlardan bazıları insan hayatını devam ettirebilmek için vazgeçilmez unsurlardır. Tüm elektronik cihazlar gibi, bu ekipmanlar da elektrik kesintilerinden sistem arızalarına kadar pek çok risk ve hata unsuruna maruz kalırlar. Bu risk, yerine göre ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgiyi belirleyebilir.

Philips'in e-Alarm adı verilen yeni bir IoT ile çalışan çözümü, bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.

Hastanedeki bir tıbbi cihazın arızalanmasını beklemek yerine, Philips'in yeni sistemi tıbbi donanımları sanal olarak izleyerek, bir sorun varsa hastane personelini uyararak proaktif bir çözüm sunmuş oluyor. Philips, bu ürünü OpenMarket ile işbirliği içinde yaparak tıp sektörüne kazandırmıştır.

4. Personel İzleme, Hastalar ve Kaynaklar

Güvenlik, herhangi bir hastane ya da sağlık kuruluşunun en yüksek önceliği olmalıdır. Hastanenin; elindeki kaynakları, personeli, hastaları ve donanımları tüm imkanlar dahilinde takip etmeden maksimum güvenliği sağlaması çok zordur.

Bu, küçük sağlık kuruluşlarında nispeten kolayca çözüm bulunabilecek bir sorundur, fakat binlerce hasta ve personelin yanı sıra poliklinikler ve farklı ünitelere sahip daha büyük sağlık kuruluşları güvenliklerini nasıl sağlayabilirler?

Dünya çapında birçok sağlık kuruluşu, kaynak ve hizmet takibini kolaylaştırmak için IoT ve gerçek zamanlı konumlandırma sistemlerine yönelmektedir. Bu, sadece hastane ortamındaki günlük aktivitelerin izlenmesi için ucuz bir yöntem olmakla kalmaz, aynı zamanda göze çarpmayan, ayağa dolaşmayan etkili ve son teknoloji bir ürünüdür.


5. Geliştirilmiş İlaç ve Bağımlılık Takibi

Sağlık sektörü açısından, IoT ile ilgili en heyecan verici gelişmelerden bir diğeri de yeni reçete ve ilaç türleridir.

Her ne kadar bilim kurgu gibi görünse de, bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan mikroskobik sensörler içeren haplar, hasta için uygun dozaj ve ilaç kullanım sağlamak amacıyla, hasta üzerine yerleştirilen harici bir cihaza sinyal gönderebilir.

Bu bilgiler, hastaların reçete yazdırmalarını veya almaları gereken ilaçları hatırlamalarını sağlama konusunda çok faydalı olabilir.

Hastalar ayrıca kişisel performanslarını izlemek ve alışkanlıklarını geliştirmek için kullanışlı bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla kendilerine dair tüm bilgilere de erişmiş olacaklar.

6. Kronik Hastalıkları Tespit Etme

Kronik sağlık sorunları asla göz ardı edilemez, ancak bu tür sorunların tedavisinde büyük gelişmeler yaşanmıştır, ve çoğunun IoT'un kullanımı ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır.

Yaşadığımız yüzyılda kronik hastalıkları tedavi etmenin sadece tek bir yolu yoktur, aksine giyilebilir, yeni nesil analitik ve mobil bağlantılı cihazlar bu tedavilere doğrudan katkı sağlamaktadır.

Fitbit benzeri yardımcı programlar, kişisel sağlığı izlemek için IoT cihazları kullanmaktadır. Toplanan bu bilgiler, kronik rahatsızlıkları çözmeye yardımcı olmak için hastanın doktoru ile paylaşılabilir.

Health Net Connect adında bir şirket kısa süre önce, klinik tedaviyi iyileştirmek ve hastalar için tıbbi maliyetleri azaltmak amacıyla bir diyabetik yönetim programı oluşturdu. Hatta çok kısa bir süreç içerisinde heyecan verici sonuçlar elde ettiler.


Sağlık Sektöründe Teknolojik Gelişimi Teşvik Etmek

Nesnelerin İnterneti, yaşadığımız gezegendeki her insana yaşamları boyunca en az bir kere veya daha fazla ulaşma potansiyeline sahiptir.

Modern fabrikalarda üretilip, teknik donanımlı hastanelere ve tıbbi tesislere çok kısa bir sürede ulaşmış ve sağlık hizmetleri sektörüne modernlik kazandırıp onu dönüştüren bir gelişme olarak karşımıza çıkmıştır.

Teknoloji artan bir hızda gelişmeye devam ettiği için, Nesnelerin interneti ve tıp alanındaki gelişmelerin de devam edeceğinden hiç şüphe yok; ancak bu noktada bizi ne kadar ileriye götüreceğini tahmin etmemiz ve öngörülü davranmamız, daha fazla imkana sahip olmamızı sağlayacaktır.

Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait