GDPR
SEO Uygulamaları Ne İşe Yarar?

SEO Uygulamaları Ne İşe Yarar?

Web Technologies / 23 September 2016 / 5 dk. / Sesli Makale

Last Update: 29 August 2018

İngilizce kısaca SEO olarak ifade edilen, açılımı ise Search Engine Optimization teriminin baş harflerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuş bir terimdir. Türkçe kelime anlamı Arama Motoru Optimizasyonudur. SEO kavramı ilk olarak 2006 yılında Rohit Bhargava tarafından ortaya atılmıştır.

SEO (Search Engine Optimization) çalışması arama motorlarına (Google, Yandex, Bing, Yahoo vb) yönelik yapılan iyileştirmelerdir. SEO, Sitenin içeriği ve verilen hizmet ile ilgili konularda yapılan çalışma sonucunda web sitesine ziyaretçi akışı sağlama sürecidir. SEO, web sayfalarının daha kolay bir şekilde taranmasına olanak sağlayan teknik bir iyileştirme, arama motoru optimize etme işlemidir.

SEO çalışması ile web sitesinin arama sonucunda ilk sayfalarda yer alması sağlanmaktadır. Reklamlardan farklı olarak daha uzun vadede siteniz için kalıcı bir yatırımdır ve iyileştirmedir.

Web sitesi alan adı, web sitesi tasarımı, web sitesi içeriği, markanız, verdiğiniz hizmetlerin bulunurluğu için her zaman yeterli olmayabilir. Hedeflediğiniz kitle, verdiğiniz hizmeti veya ürünü bir/birkaç kelime ile aradığında, sitenize kolay bir şekilde ulaşabiliyor olması çok önemlidir. Ziyaretçiler arama motorunda bir konuda arama yaptıkları zaman, ilk sayfaları inceler hatta güvenilir bulur. Arama yapılırken ikinci, üçüncü sayfalara ziyaretçiler çoğu zaman bakma ihtiyacı duymazlar, Bu sebeple SEO çalışması önemlidir. SEO çalışması ile web siteniz optimize edilmiş, üst sıralarda listelenmiş olur. Kaliteli, özgün, açık, net anlaşılır bir içeriği, tasarımı olan web sitesini Google arama motorunun robotları (Google Spider), Google dostu web sitesi olarak görür. Başarılı bir SEO çalışması ile web siteniz üst sıralarda, hizmetinizi ve sizi temsil eden, ziyaretçileriniz için güvenilir yararlı bir web sitesi olmuş olur.

Yanlış yapılmış bir SEO çalışması, anahtar kelimelerle doldurulmuş bir site, Google robotları tarafından içeriğin aldatıcı amaçlarla hazırlandığını varsayar ve sitenizi yok sayar. Dünyanın en büyük iletişim aracı olan internette web siteniz arka sayfalarda kaybolur. Bu durum sitenize, site üzerinden sağlanan kazancınıza ve ticari itibarınıza zarar verir.

Günümüzde birçok firma web sitesi sayesinde müşteri portföyünü genişletmekte ve SEO desteği sayesinde üst sıralarda yer alarak internette Kurumsallaşma, Markalaşma adına önemli adımlar atarak bilinirliğini arttırmaktadır. Siz de işinizle ilgili önemli bir adım atın, arama motorlarıyla uyumlu bir web siteye sahip olun.


Başarılı bir SEO (Search Engine Optimization) çalışması için ipuçları;

  • Sitede bulunan makaleler veya yazılar özgün bir şekilde yazılmalıdır. Web sitesinin içeriği ile ilgili yalın açıklayıcı bilgiler yer almalıdır. Periyodik içerik güncellemesi de sitenizin yararına olacaktır.
  • Anahtar kelime (keyword) seçilirken sitenin ana kategorileri, içerikleri ve hizmetin konusu dikkate alınarak bir çalışma düzenlenmelidir. Kelimeleri kalın ve italik şekil kullanarak ön plana çıkartabilirsiniz.
  • Web sitesinde içerik uyumuna dikkat etmelisiniz. Google ve diğer arama motorlarının (Yandex, Bing, Yahoo vb) robotları sitenizi incelediğinde, hizmet verdiğiniz sektörle ilgili makale ve haberlerin uyumuna önem verir. Profesyonel bir şekilde hazırlanmış içerik çalışması sitenizin artı puan kazanmasını sağlar.
  • Header etiketleri (H1, H2, H3, H4, H5, H6) farklı büyüklük ve kalınlığa sahip olduğundan içerikle ilişkili kullanıldığında arama motorları tarafından sayfanın daha kolay okunmasını sağlar.
  • Web sitesi içerisinde bulunan site haritası da oldukça önemli bir unsurdur. Site haritası tüm sayfalara giden linkleri içerdiği için, arama motoru robotları web sitesini daha kısa bir zaman içinde tarar ve indeksler.
  • Google webmaster araçlarını kullanın. Google webmaster servisi ile Site url yapınızı, robots.txt dosyasını (arama motoru tarayıcılarının sitenizde erişmesini veya erişmemesini istediğiniz yerleri gösteren ve sitenizin kök dizininde bulunan bir dosyadır.) , Sitemap (sitenizde yayınlamış olduğunuz içeriklere ait sayfaların (link) bulunduğu xml uzantılı dosyadır.) gibi unsurlar ile arama motoru robotlarını yönlendirme işlemleri, site ile ilgili bir sorunda uyarı alabilme, sitede istemediğiniz sayfaları kaldırabilme, düzenleyebilme, kelime analizi yapabilme vb. Google ile alakalı bölümleri yönetebilirsiniz.
  • Web sitesinde kullanılan resimlerin; özgün olması, yükseklik, genişlik değeri atanması, resimlerdeki alt etiketlerinin içerik ile uyumlu hale getirilmesi, Google, Yandex, Bing, Yahoo vb. arama motorlarına tanıtılması, sayfanın indekslenmesi sitenin daha hızlı okunması açısından önemlidir.
  • Alan adının uzun süreden beri kaydedilmiş olması ve ilgili anahtar kelimeleri içermesi
  • Web sitesinde güvenlik sertifikası SSL (Secure Socket Layer) bulundurulması
  • Site içi ve site dışı link alınması web sitesinin popülaritesini yükseltir. Ancak sitede bulunan link sayısının 100'ün altında olması daha mantıklı olacaktır.(*) Daha fazla link kullanılması, link değişiminin abartılması durumunda web sitesi link tarlası haline gelir.
  • Adwords, Google reklamcılık hizmetlerinden faydalanarak ilgili sayfalara reklam alma yada destekleyici reklam verme gibi işlemler siteniz için başarılı bir SEO (Search Engine Optimization) çalışması, sitenizin Google ve diğer (Yandex, Bing, Yahoo vb) arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.

SEO (Search Engine Optimization) Arama Motoru Optimizasyonu Çeşitleri

  • Site İçi SEO (ON PAGE SEO): Site içerisinde arama motoru robotlarının site içindeki tüm içerikleri bulması için yapılan işlemlerdir.
  • Site Dışı SEO (OFF PAGE SEO): Site içerisinden bağımsız olarak yapılan bir çalışmalardır. Bu çalışmalara Backlink (bir sitenin başka bir siteye vermiş olduğu, anasayfasında veya herhangi bir sayfasında bannerinin veya text linkinin bulundurulmasıdır. Arama motoru sonuçlarındaki sıralamanın yükselmesi için önemli bir sistemidir.) ve Sosyal Medya SEO çalışmaları vb. örnek olarak verilebilir.

  1. https://moz.com/blog/how-many-links-is-too-many
Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait