GDPR
İlan Sitesi Nedir? Profesyonel İlan Sitesi Özellikleri Nelerdir?

İlan Sitesi Nedir? Profesyonel İlan Sitesi Özellikleri Nelerdir?

Web Technologies / 10 December 2018 / 4 dk. / Sesli Makale

İlan sitesi, aradığınız hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bir website anlamına gelmektedir. Eğer bir iş arıyorsanız, işveren ve iş arayanların bulunduğu bir ilan sitesine gidebilir ve yapacağınız bir arama ile, aradığınız türde ilanları bulabilirsiniz. Eğer bir araba arıyorsanız, araba ilanlarının olduğu bir websiteye girip aramanızı yapabilirsiniz ve arabalarını satmak isteyen kişilerin ilanlarını ve detaylarını inceleyebilirsiniz.

İlanların ve "İlan reklamcılığının" asıl kökeni, insanların daha geniş bir kitleye ulaşmak için ihtiyaçlarını ve sundukları hizmetlerini yayınladıkları gazete reklamlarına dayanmaktadır. Bununla birlikte, internet üzerindeki ücretsiz reklam ve ücretsiz ilan siteleri, kullanım kolaylığı ve daha geniş bir kitleye ulaşma kapasitesi açısından daha popüler hale gelmiştir.

Temel olarak, internet üzerindeki ilanların hedef kitlesi ve kapsamı ile gazete reklamlarının kapsamı karşılaştırılamaz. Şartlar ne olursa olsun, maliyet perspektifi veya hedef kitle perspektifinden bakarsak, ilan sitesi ilanları, kullanıcıların reklam yayınlayabilecekleri en etkili seçeneklerden biridir.

Tek bir ilan websitesinde bile çok fazla seçenek bulabilir ve ilanlar için milliyet veya ülke sınırlaması gibi bir durumla da çok nadir karşılaşırsınız. Temel olarak, tam ihtiyacınıza göre en iyi hizmeti veya ürünü bu sayede bulabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz şeyi ilan web sitesi yardımıyla bulmak bu sayede çok kolaydır.

İlanlar sayesinde hemen hemen istediğiniz her şeyi arayıp bulabilir ve ürün/hizmet satışı yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, ücretsiz veya abonelik ile hizmet sunan bir ilan web sitesine üye olup ilan vermek ve bunun sonucu olarak da geri dönüşleri beklemektir.

Gazete reklamcılığının en yaygın dezavantajı, metinlerin ve içeriklerin çok kısa ve sınırlı alana sahip olmalarıdır. Reklam verenler, gazete reklamındaki kelimelere veya satır sayısına göre ödeme yaptığından, hem sınırlı bir yere sahip olup hem de az içerik için çok ücret ödemektedirler.

Bununla birlikte, online reklamcılığın ve ilan websitelerinin satır başı fiyatlandırma modelleri yoktur. Bu da hem fiyatlandırmayı daha sade hale getirir, hem de daha sağlıklı bir reklam kurulumu sağlar. İlan veren kişi, reklamı istediği kadar detaylı oluşturabilmekte ve kendince en uygun ilan verme stratejisine paralel olarak reklamın içerik uzunluğunu seçmekte özgürlük kazanmaktadır.

Gazete reklamcılığının, ilan websitelerine göre bir diğer dezavantajı ise, reklamdaki "özgünlük" ve "benzersizlik" eksikliğidir. Her gazetenin standart bir reklam formatı bulunmaktadır ve resimlerin eklenmesine izin verilmediğinden dolayı herhangi bir reklamın diğerlerinden sıyrılıp "ön plana çıkması" gibi bir durum da söz konusu değildir. Son yıllarda bu durum yarım sayfa, tam sayfa gazete reklamları ile bir nebze aşılmaya çalışılsa da hiçbir zaman tam çözüm sunamamıştır.

İlan arayanları / kullanıcıları ürünlerinize veya hizmetinize çekmek için, reklamınızın çok iyi bir şekilde kurgulanması ve tasarlanması gerekir. Bu sebepten dolayı, gazete ilanları daha az etkilidir. Ancak, ilan websitelerinin büyük çoğunluğunda böyle bir sınırlama yoktur. Kullanıcılar ihtiyaçlarını daha iyi tanımlamak veya satmak/kiralamak istedikleri ürünler ve hizmetler için uygun fotoğraflar yükleyebilmektedirler.

İlan sitelerini kullanarak ihtiyacınız olan ürün veya hizmetler için herhangi bir yere gitmenize gerek kalmayacaktır. Çünkü ilan siteleri üzerinden sizinle iletişime geçecek olan birçok kullanıcı size aradığınızı sunmak için sıraya geçecektir. Bu özellik, online kullanıcı topluluğunun büyük oranda takdir ettiği ilan web sitelerinin en büyük avantajlarındandır ve hem iş verenler hem de iş arayanlar için internet üzerindeki popüler yoldur. Böylece hem iş verenler hem de iş arayanlar aynı kaynağa yönelir ve aradıkları kişiyi kolayca bulurlar.

Gazete ilanları ve basılı materyallerin yerel olma gibi bir dezavantajları bulunmaktadır. Ancak, internet üzerindeki ilan websiteleri, dünya çapında bir ulaşım ağına sahiptir ve arama motorları sayesinde de daha fazla kitleye ulaşabilmektedir. Online ilanları, basılı reklamlardan daha iyi yapan en önemli şey, düşük maliyetli olan yapıları ve kişinin kendi ilanlarını kendisine düzenleyebilme imkanı sunmasıdır.

Online ilan reklamları, iş amaçlı kullanım için daha iyi bir seçim yapma imkanı sunan hedefli arama özellikleri de sunmaktadır. İlanlar aranabilir ve hedeflenebilir olduğunda, hemen hemen tüm yönleriyle sınırlı olan basılı reklamlardan daha iyi sonuç verir.

Bu avantajla, çevrimiçi reklamlar ve ilanlar hedeflenen kitleyi kapsama imkanını elde eder ve herhangi bir kullanıcı ilanla ilgilenirse, o zaman ilan veren kişiyle doğrudan aracı web sitesi vasıtasıyla bağlantı kurabilirler. Bu prosedürle, kullanıcıların ilan yayınlayan kişi ile etkileşime geçmesi ve iletişimi kolaylaşır.

Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait