GDPR
Sosyal Medya Çalışmaları: Instagram

Sosyal Medya Çalışmaları: Instagram

Social Media / 4 December 2018 / 7 dk. / Sesli Makale

Instagram yönetimi ve 5 maddeden oluşacak olan Instagram Pazarlama ipuçlarını makalemizde paylaşıyoruz.

Instagram, yayınlandığı günden bu yana, fotoğrafların paylaşıldığı en büyük platform haline geldi. Uygulamayı aylık 800 milyondan fazla kullanıcı aktif olarak kullanmaktadır. Her gün 60 milyondan fazla fotoğraf paylaşılıyor ve günlük 1,6 milyar beğeni (like) yapılıyor. Ayrıca uygulama içerisinde çok sayıda takipçisi (followers) bulunan büyük miktarda "etkileyici kişilikler" (influencer) var. Doğru planlama ile siz de etkili bir "marka" ve bilinirlik sahibi olabilirsiniz.

Paylaşmayı düşündüğünüz içerik türlerini çok iyi belirlemelisiniz. Öyle ki, bu içerikler sahip olduğunuz takipçilerle alakalı olduğu kadar yeni gelecek olan takipçileri de etkilemelidir. Ancak, kitlenizi büyütmek için hangi tür paylaşımların en iyi şekilde fayda sağlayacağını bilmek zor olabilir.

Şimdi, bu popüler platformun her şeyinden faydalanabilmeniz için etkili 5 Instagram pazarlama ipucuna geçelim.

1. Profilinizi Hemen "İşletme Profiline" Geçirin

Instagram pazarlama planınızı düşünmeye başlamadan önce, hesabınızın türünü Instagram İşletme Hesabı olarak değiştirmelisiniz. Mevcut profilinizi işletme hesabı ile değiştirmek çok kolaydır. Bu işlem için ayarlara gidin ve "İşletme Profiline Geç" e dokunun. Bir iş profiline sahip olmak, size çok yarar sağlayacaktır. Örneğin, takipçileriniz web sitenizdekine benzer şekilde, Instagram sayfanızda doğrudan sizinle iletişime geçmek için iletişim butonuna dokunabilirler. İşletme profili özelliği, Facebook'un reklam araçlarını kullanmanıza gerek kalmadan Instagram reklamları oluşturmanıza ve yayınlamanıza olanak tanır. Ayrıca, yayınlarınızın gösterimleri ve erişimiyle ilgili istatistikler sağlayan Analizler (Insights) adlı instagram analiz araçlarına da bu sayede erişebilirsiniz.

İşletme profili ile birlikte gelen ücretsiz avantajları aktifleştirdikten sonra, istatistikleri izlemek ve kitlenizi tanımak için bunları kullanmaya başlamanız gerekecektir.

2. Ücretsiz Instagram Araçlarını Kullanın

Instagram'da işletme profilleri, Facebook işletme profillerinden farklı değildir. Analizler (Insights) aracılığıyla, gösterimleri, etkileşim verilerini ve daha fazla istatistikleri görüntüleyebilirsiniz.

Takipçilerinizin demografik özelliklerinin bir dökümünü bile alabilirsiniz. Örneğin yaş ve cinsiyet dağılımı, konumları ve en çok aktif oldukları saatleri gibi. Analizler sadece genel istatistiklerden ibaret değildir. Belirli zaman aralığı için gönderilerinizin gösterim sayısını ve en iyi gönderilerinizin hangileri olduğu bilgisine de ulaşabilirsiniz. Bu ücretsiz araçlar paha biçilemez değerdedir. Çünkü kullanıcılarınızın, paylaştığınız içerikle nasıl etkileşime geçtiğini tam olarak anlamak için bunları kullanabilirsiniz.

Takipçilerinizin yayınlarınızla nasıl etkileşimde bulunduğunu öğrendiğinizde, etkileşimi artırmak için paylaşımlarınızı da daha iyi ayarlayabilirsiniz.

3. Sponsorlu Reklamlar Oluşturun

Platform üzerinde Instagram reklamları artık sıradan hale geldi. İşin güzel kısmı ise reklam bütçesi belirleyerek tam olarak ne kadar harcama yapmak istediğinizi kontrol edebilmenizdir. Sadece bir sponsorlu reklamı veya çoklu fotoğraf özelliğiyle birden çok reklam gösterebilirsiniz.

Bu, markalara kitlelerini tamamen yeni bir şekilde hedefleme yeteneği kazandırmıştır. Sponsorlu yayınlardan önce, sadece hesabınızı takip eden kullanıcılar güncellemelerinizi ve fotoğraflarınızı görebilmekteydi. Artık markalar, fotoğraflarını hedef kitlesine uyan herkese daha önce hiç olmadığı kadar kolay şekilde tanıtma fırsatı buldular.

Sponsorlu reklamları kullanarak, hedef kitlenizin ilgisini çekecek reklamları rahatlıkla karşılarına çıkarabilirsiniz. Mevcut gönderilerinizi de sponsorlu reklamlara dönüştürebilirsiniz, bu yüzden en çok ilgi çeken gönderilerinize bir kez daha göz atmanız mantıklı olabilir. Bu yüksek performanslı gönderilerinizi daha sonra potansiyel müşterilerinize sponsorlu reklamlar olarak gösterebilirsiniz. Daha fazla etkileşim için farklı tarzda reklam yayınlarını aynı anda yayınlayabilirsiniz. Yayınlayabileceğiniz çok sayıda sponsorlu reklam biçiminin bulunduğunu unutmayın. Örneğin:

  • Fotoğraf (Photo)
  • Video
  • Çoklu fotoğraf/Dinamik Reklamlar (Carousel/Dynamic Ads)
  • Hikayeler (Stories)
  • Hikaye Çerçeveleri (Stories Canvas)


Sponsorlu veya sponsorsuz Instagram hikayeleri takipçilerle bağlantı kurmanın bir diğer harika yoludur.

4. Instagram Hikayelerinizi "Mükemmelleştirin"

Potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekmek istiyorsanız, Instagram hikayeleri ve nasıl etkili hale getireceğinizi öğrenmelisiniz. Instagram hikayeleri, normal bir gönderiye göre farklıdır çünkü "slayt gösterisi" şeklinde sunulmaktadır. Yalnızca 24 saat süreyle yayında kalırlar, ancak hikayeler artık Instagram içinde kaydedilebilmektedir. Bu sayede yeniden kullanma şansınız da bulunmakta. Bu özellik Snapchat Hikayelerine çok benzerlik göstermektedir. Gönderi akışında görünmek yerine, Instagram Hikayeleri onun üzerinde küçük bir alanda yatay olarak sıralanarak görüntülenmektedir. Bir kullanıcı fotoğrafınıza tıkladığında, hikayenizi izleyebilecekleri ayrı bir popup açılır.

Instagram Hikayelerinin markalara sağladığı faydalar gerçekten sonsuzdur. Yeni başlayanlar için, hikayeler, takip edilenlerin günlük olarak paylaştıkları içeriklerin en üstünde görüntülenir ve bu kısım kullanıcının sık sık karşısına çıkmaktadır. Markalar, normal yayınlar kadar "yüksek kaliteli" olması zorunlu olmayan mesajları ve içerikleri yayınlamak için hikayeleri kullanabilir. Ayrıca, konu hikaye paylaşımı olduğunda markanızın "estetik" unsurlarına ya da Instagram sayfanıza uyumlu olmasına endişelenmenize veya aşırı derecede çabalamanıza gerek yoktur.

Instagram uygulaması; fotoğraflar, kısa video, videolar, canlı yayın veya Boomerang gibi hikayelerdeki farklı içerik türlerini de paylaşmanıza olanak tanır. Bumerang'lar sürekli bir döngü içerisinde hareket eden GIF benzeri görüntülerdir. Başka bir marka veya "etkileyici kişi" (influencer) ile işbirliği yapıyorsanız harika olan bir diğer özellik ise başka hesapları da hikayelerde etiketleyebilmenizdir.

Yüz filtreleri, metinler veya çıkartmalar; görüntüleri düzenlemeyi veya eğlenceli, göz alıcı görseller oluşturmayı kolaylaştırır. Eklediğiniz her fotoğraf ve video, eklediğiniz sırayla oynatılır. Herhangi bir an içerisinde Hikayelere ekleyebileceğiniz yayınların sayısı sınırsızdır ve özellik, dünyadaki tüm işletmeler için kullanılabilir. Hikayeler yalnızca mobil Instagram uygulamasında kullanılabilir ve şu anda Instagram Hikayelerini direk mesaj ile göndermek mümkün değildir. Ancak, çoğu kullanıcının Instagram'a website yerine akıllı telefon uygulamasıyla erişmesi nedeniyle, bu endişelenecek bir durum değildir.

Instagram üzerinde kolları çok uzak yerlere erişebilen "etkileyici kişilerle" henüz bir iş birliği yapmadıysanız, birlikte çalışmak istediğiniz ve kitlesine ulaşmak istediğiniz birkaçını kolaylıkla bulabilirsiniz.

5. Gönderi Zamanlamasını Doğru Yapmak (ve Fazla Gönderi Paylaşmamak)

Instagram üzerinde aşırı paylaşım yapmak, mevcut takipçilerinizi kaçırmak için "kesin" bir yoldur. Eğer markanızı haber akışlarında sürekli olarak görüyorlarsa, muhtemelen sizi olabildiğince hızlı bir şekilde takipten çıkacaklardır (unfollow). Ancak, düzenli olarak haber akışlarında kalmanız için tutarlı bir şekilde gönderilerinizi paylaşmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, yalnızca takipçilerinizin çevrimiçi olduğu yoğun günlerde ve saatlerde gönderi paylaşmaktır.

SimplyMeasured'e göre, Instagram'da paylaşım yapılacak en kötü günler, Çarşamba ve Pazar günleridir. Pazartesi ve Perşembe günleri ise paylaşım için ideal günlerdir. CoSchedule'un yaptığı bir araştırmaya göre, paylaşım verimliliği açısından günün en iyi saatleri 08:00 ile 09:00 arası ve gece 02:00 civarlarıdır. Saat 08:00 ile 09:00 arasındaki zaman aralığı, insanların iş için hazırlandığı veya işlerine gidip geldiği zaman aralığı olması bakımından önemlidir. Bu aralık aynı zamanda insanların gün içinde sosyal medyayı kontrol etmek için daha fazla zaman ayırdıkları periyottur. Ve gece 02:00, çoğu insanın uyumaya geçmeden önce Instagram'da "gezindikleri" zamandır, bu da paylaşım yapmak için en popüler ikinci zaman olarak anlamlı görünmektedir.

Instagram Insights'ı inceleyerek takipçilerinizin en çok ne zaman aktif olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle, en iyi günleriniz ve en doğru yayın zamanlarınız kitlenize bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Hootsuite, CoSchedule veya Sprout Social gibi bir araçla bu günlerde ve saatlerde yayınlanmak üzere paylaşımlarınızı planlayabilirsiniz.

Araştırma ayrıca, günde bir veya iki kez paylaşım yapmanızı, ancak daha fazla veya daha az olmaması gerektiğini de belirtmektedir. Daha fazla gönderi paylaşmak istiyorsanız veya bu profiliniz için gerekliyse, slayt gösterisi biçiminde birden fazla resim yayınlamak için Instagram'ın albüm özelliğini kullanın. Böylece takipçilerinizin hikaye akışlarını "sabote etmemiş" olursunuz.

Bu değişiklikleri yaptıktan sonra, geliştirebileceğiniz alanlara göz atmak için istatistikleri takip edin.

Get Support!
Dermedya Project Support
What you have in your mind? Ask us!
Kerem Halat
Kerem Halat
+90 530 318 0288
Müsait
Mahmut Namlı
Mahmut Namlı
+90 539 690 0135
Müsait